Alle informatie die u wilt zien voordat de Canadese F2024 GP 1 begint (2024)

De negende ronde van het Formule 2024-seizoen 1 is aangebroken: dit weekend wordt de Grand Prix van Canada gevierd op het Circuit Gilles Villeneuve.

Inhoud
Red Bull's Dominantie Challverloofd
2024 Canadese GP feiten en cijfers
Circuit Gilles Villeneuve Baaninfo
2024 Canadese F1 GP - Banden
2024 Canadese F1 GP - Weersverwachting
2024 Canadese F1 GP-podium

Red Bull's Dominantie Challverloofd

Dit wordt een interessante Grand Prix om naar te kijken. McLaren en Ferrari hebben het toegestaan Red Bull slechts één overwinning in de laatste drie Grands Prix, en als de trend zich voortzet, kunnen we misschien een strijd om het F2024 Wereldkampioenschap voor coureurs van 1 gaan zien.

Dat is natuurlijk gemakkelijker gezegd dan gedaan, en Red BullDe tekortkomingen van Miami en Monaco waren vooral te wijten aan fouten uit Max Verstappen, vooral tijdens de kwalificatie van Monaco.

Toch heeft de Nederlander geprofiteerd Red Bull's dominantie dit jaar en heeft vijf van de acht races gewonnen die deze campagne werden gevierd, samen met zeven Pole Posities.

Verstappen leidt momenteel het WDC met 169 punten, 31 punten vóór Ferrari's Charles Leclerc (138). Bovendien heeft Lando Norris zijn McLaren al op de derde plaats in het rijdersklassem*nt gezet met 113 punten. Carlos Sainz staat vierde in de tweede Ferrari met 108 punten, waardoor de worstelende Sergio Perez pas vijfde staat met zijn Red Bull.

Sergio Pérez, Daniel Ricciardo en Max Verstappen

Terwijl Perez bij blijft Red Bull In de toekomst zou het team moeite kunnen hebben om het Wereldkampioenschap Constructeurs te winnen, aangezien de Mexicaan de laatste tijd een aantal sombere prestaties heeft neergezet. Dit seizoen, Red Bull wordt al enigszins bedreigd in het WCC, met Ferrari na acht races slechts 24 punten achter.

McLaren staat derde in het WCC met 184 punten Mercedes (George Russell en Lewis Hamilton) lijkt verloren op P4, met slechts 96 punten.

Sauber (Valtteri Bottas en Zhou Guanyu) blijft het enige team zonder gescoorde punten in het F2024-seizoen 1.

2024 Canadese GP feiten en cijfers

De race van zondag zal de 59e Grand Prix van Canada in de geschiedenis zijn en de 53e race die wordt gehouden als onderdeel van het Formule 1 Wereldkampioenschap.

De eerste Canadese Grand Prix werd gehouden in 1961 en was een sportwagenrace. De eerste Grand Prix van Canada in de Formule 1 vond plaats in 1967, waarbij Jack Brabham won op Mosport Park met zijn Brabham-auto.

Van 1967 tot 1970 wisselde het evenement tussen Mosport Park en Mont-Tremblant, twee snelle circuits met hoogteverschillen en veel challvoor chauffeurs en auto's. Veiligheidsproblemen met Mont-Tremblant zorgden ervoor dat de baan buiten de kalender viel en de Canadese GP duurde tot 1977 op Mosport Park.

Gilles Villeneuve, Ferrari 126 CK (1981)

Het evenement verhuisde in 1978 naar Montreal en het toenmalige circuit van Île Notre-Dame (het huidige Circuit Gilles Villeneuve). De legendarische Canadese racer Gilles Villeneuve won het eerste evenement in Montreal, terwijl hij zijn Ferrari op de eerste plaats zette, voor Jody Scheckter's Wolf en zijn teamgenoot Carlos Reutemann.

De overwinning was de eerste overwinning van Villeneuve in zijn carrière, in zijn eerste volledige seizoen in de sport.

Williams' Alan Jones won de race in 1980 om zijn enige World Rijders Championship en de eerste voor het team te bezegelen. In die race crashte Jean-Pierre Jabouille van Renault zwaar en liep hij beenblessures op die uiteindelijk een einde maakten aan zijn Formule 1-competitieve carrière.

In 1982 won Nelson Piquet voor Brabham, maar de race werd gekenmerkt door de dood van Riccardo Paletti in zijn tweede F1-race. De 23-jarige Italiaan crashte bij de start van de race tegen de vastgelopen Ferrari van Didier Pironi en stierf kort daarna.

In de recente geschiedenis zijn enkele van de meest memorabele Canadese Grands Prix opgenomen Jean Alesi zijn eerste en enige Grand Prix-overwinning behalen in 1995 terwijl hij in een Ferrari reed met het nummer 27 erop, waardoor herinneringen aan Gilles Villeneuve bij het Italiaanse publiek naar boven kwamen.

Olivier Panis, winnaar van de GP van Monaco, liep tijdens het evenement van 1997 een carrièreveranderende crash op, waardoor hij beenblessures opliep en zeven races moest missen. Dat was het zevende evenement van de campagne van 1997 en Panis werd derde in het WDC met zijn Prost-auto.

In het evenement van 2001 won Ralf Schumacher voor Williams terwijl zijn broer Michael als tweede zat, wat de eerste keer in de geschiedenis van de F1 was dat broers en zussen met 1-2 eindigden in een race. Beiden herhaalden deze prestatie in Canada in 2003, waarbij Michael het evenement won.

Sir Lewis Hamilton behaalde de eerste van zijn record van 103 Formule 1-overwinningen in de Canadese Grand Prix van 2007, evenals de eerste van zijn recordbrekende 103 overwinningen. Pole Posities. Die gebeurtenis wordt ook herinnerd voor de zware crash van BMW-Sauber met Robert Kubica op weg naar de haarspeldbocht van de derde sector, waardoor Kubica de volgende Grand Prix van de VS miste, ondanks dat velen slecht nieuws verwachtten na zo'n gruwelijk ongeluk.

In de Canadese GP van 2008 keerde Kubica terug naar het Circuit Gilles Villeneuve en won de race, zijn eerste en enige Grand Prix-overwinning in de F1.

De Canadese ronde maakte geen deel uit van de kalender van 2009, maar keerde in 1 terug naar de Formule 2010 nadat een nieuwe 5-jarige deal was getekend tussen de organisatoren en het management van de raceserie.

Hamilton won opnieuw in 2010 voordat zijn toenmalige McLaren-teamgenoot Jenson Button een gekke race won in 2011 (de langste in de F1-geschiedenis) toen de regen tijdens de race voor dramatische escenario's zorgde, inclusief rode vlaggen.

Hamilton bezorgde McLaren in 2012 voor de derde keer op rij de overwinning in Montreal, voordat Sebastian Vettel en Daniel Ricciardo dat deden Red Bull opeenvolgende overwinningen in 2013 en 2014 (Ricciardo's overwinning was zijn eerste in de Formule 1).

Hamilton domineerde van 2015 tot 2017 voordat Vettel in 2018 won voor Ferrari (de eerste overwinning van de Scuderia op het circuit sinds 2004). De race van 2019 was controversieel, aangezien Vettel een straf van vijf seconden kreeg voor het onveilig terugkeren op de baan na een fout in bocht 4.

De Britse coureur volgde hem op de voet en zou profiteren van de fout van de Duitser, maar de onveilige terugkeer van Vettel op de baan dwong Hamilton zich terug te trekken om een ​​aanrijding te voorkomen, wat de straf voor de viervoudig kampioen opleverde.

Vettel- en Ferrari-fans waren volledig tegen de straf en er is nog steeds een overdreven verontwaardiging van medialeden over.

De race stond in 2020 en 2021 niet op de kalender vanwege problemen als gevolg van de pandemie, maar keerde terug in 2022 toen Max Verstappen het evenement won voor Red Bullen een herhaling van deze prestatie in 2023.

Michael Schumacher en Lewis Hamilton voeren de ranglijst aller tijden aan in Canada met elk zeven overwinningen. De Duitser won één keer met Benetton (1994) en zes keer met Ferrari (1997, 1998, 2000, 2002, 2003, 2004). Van zijn kant won Hamilton drie keer voor McLaren (2007, 2010, 2012) en vier keer voor Mercedes (2015, 2016, 2017, 2019).

Onder teams leidt McLaren Ferrari 13 overwinningen naar 12, terwijl Williams derde is met zeven overwinningen in Canada.

Circuit Gilles Villeneuve Baaninfo

Het Circuit Gilles Villeneuve is een 4.361 km lang met 14 bochten die absoluut moeilijk te remmen zijn en een fantastische dynamiek heeft van middelhoge 'chicanes', waarvan de laatste de "Wall of Champions" heeft bij de uitgang, een beruchte plek waar verschillende Wereldkampioenen zijn door de jaren heen gecrasht en drie voormalige kampioenen (Michael Schumacher, Damon Hill, en Jacques Villeneuve) crashte in 1999.

De eerste F1-race die in Montreal werd gehouden, vond plaats in 1978, met de eerder genoemde overwinning van Gilles Villeneuve op een circuit genaamd Île Notre-Dame Circuit. Sinds 1978 is Montreal gastheer van de Canadese GP, met 40 Grands Prix die sinds 1978 op de plaats zijn gevierd.

In 1982, kort na de tragische dood van Villeneuve in België, werd het circuit hernoemd naar de Canadese legende.

De lay-out van het circuit heeft twee grote veranderingen ondergaan sinds het invoeren van F1. De positie van de start/finishlijn werd kort na de haarspeld (toen bocht 19) geplaatst. Vervolgens werd de start-/finishlijn verplaatst naar de huidige plaats in 1988, en de baan had 17 bochten nadat er wijzigingen waren aangebracht in de laatste sector. Het eerste deel van het circuit is hetzelfde gebleven sinds het circuit in de Formule 1 kwam.

In 1996 werd na de haarspeldbocht een acceleratiezone toegevoegd, waardoor dat deel van de baan een recht stuk was, waardoor er enkele inhaalmogelijkheden waren voor de laatste chicane (bochten 13 en 14). Sindsdien zijn er slechts kleine wijzigingen aangebracht aan de lay-out, die alleen is ingekort van 4.421 km naar de huidige 4.361 km, na wijzigingen aan de uitgang van de pitlane vanwege veiligheidsredenen.

Het ronderecord op het circuit is in handen van Valtteri Bottas, met een 1:13.078 min in de race van 2019.

2024 Grand Prix van Canada - Banden

De droge banden voor de Canadese Grand Prix van 2024 zijn de C3 als P Zero White hard, C4 als P Zero Yellow Medium en C5 als P Zero Red soft, de zachtste keuze van Pirelli.

Pirelli lichtte zijn keuze toe met een verklaring van Motorsport-directeur Mario Isola in een persbericht: "De Formule 1 keert terug naar Noord-Amerika na twee Europese rondes in Imola en Monaco.

De Grand Prix van Canada betekent dus een verandering van continent, maar het is een geval van status quo als het gaat om de keuze van de bandencompound voor de negende ronde van het seizoen, omdat de race in Montreal de derde op rij zal zijn met de drie zachtste verbindingen in de reeks van 2024, namelijk de C3 als Hard, C4 als Medium en C5 als Soft en ook het tweede opeenvolgende optreden van het trio op het Canadese circuit, een semi-permanent circuit gebouwd op het kunstmatige eiland Notre-Dame, oorspronkelijk gemaakt voor Expo ' 67.

Het 4.361 kilometer lange circuit is vernoemd naar Gilles Villeneuve en beschikt over zes bochten naar links en acht naar rechts en heeft een van de laagste gemiddelde snelheden van het seizoen. Stabiliteit bij het remmen en tractie bij het uitkomen van de chicanes en de langzaamste bochten, waaronder de haarspeldbocht die naar een heel lang recht stuk leidt, zijn de sleutels tot competitief zijn, net als een auto die snel van richting kan veranderen.

In tegenstelling tot de vorige stop op de kalender in Monaco is inhalen hier mogelijk, vooral aan het einde van het rechte stuk dat naar de laatste chicane leidt, waar aan de uitgang de ‘Wall of Champions’ staat, vernoemd naar drie wereldkampioenen Damon. HillMichael Schumacher en Jacques Villeneuve beëindigden daar allemaal hun races in 1999 en botsten aan de buitenkant van de bocht tegen de muur.

Dit jaar is de hele baan opnieuw geasfalteerd en zijn de kerbs vervangen. Op papier zouden de bestaande kenmerken van het circuit, namelijk lage abrasiviteit en dus verminderde grip, hetzelfde moeten blijven, maar de echte indicaties zullen moeten wachten tot de Pirelli Woensdag voeren ingenieurs hun eerste meetproeven uit.

Het grootste deel van het jaar wordt het circuit alleen gebruikt door mensen te voet of door fietsers, waardoor de rondetijden over het algemeen aanzienlijk dalen als de auto's over het oppervlak rijden. Er kan ook korrelvorming optreden, vooral op vrijdag en vooral bij de zachtere verbindingen. De banden worden blootgesteld aan zeer lage zijdelingse krachten, hoewel de longitudinale krachten groter zijn, maar over het algemeen is Montreal een van de gemakkelijkste circuits van het seizoen op banden.

Hoewel we niet kijken naar de nabijheid van Monaco, betekent het neerzetten van een snelle tijd in de kwalificatie hier in Montreal dat je heel dicht bij de barrières en muren moet komen, terwijl je de stoepranden zo goed mogelijk gebruikt. Het is dus ook belangrijk dat de coureur doet wat hij wil. zoveel mogelijk ronden om vertrouwen te winnen. Uiteraard wordt de kleinste fout zwaar bestraft. Dat is dit jaar vooral het geval bij de chicane in bocht 4/5, waar het oude asfaltafloopgebied is vervangen door gras.

In de race van vorig jaar kwamen alle drie de droge verbindingen in het spel met een mix van strategieën, waarbij sommige coureurs, waaronder de drie die op het podium eindigden, voor een twee-stop gingen terwijl anderen slechts één keer de pitstop maakten, in een poging de openingsstint te verlengen als zoveel mogelijk. Men moet er rekening mee houden dat de Safety Car een frequente bezoeker is en dat een langere eerste stint daarom de beste kans biedt om de tijd die verloren gaat bij het verwisselen van banden tot een minimum te beperken.

Het weer, dat in juni altijd erg veranderlijk is, speelt over het algemeen een rol in het evenement in Quebec. Een koude, regenachtige en winderige dag kan worden gevolgd door zonneschijn en warmte, maar de temperatuur kan in één dag zelfs aanzienlijk variëren.

De Grand Prix van Canada verscheen voor het eerst op de kalender van het Formule 1 Wereldkampioenschap in 1967 en werd op drie circuits georganiseerd. Naast de huidige locatie werd de race acht keer verreden in Mosport in Ontario en tweemaal in Mont-Tremblant, eveneens in Quebec, een kleine 150 kilometer ten noorden van Montreal.

Er zijn 52 edities geweest en de meest succesvolle coureurs zijn Michael Schumacher en Lewis Hamilton, die de race allebei zeven keer hebben gewonnen en ook de titel delen pole beloon ze met zes per stuk. McLaren regeert onder de constructeurs met dertien overwinningen en elf poles, terwijl Ferrari de meeste (37) podiumplaatsen heeft behaald".

De minimale startdruk voor de banden is 22.0 PSI (voor) en 20.5 PSI (achter).

2024 Canadese Grand Prix Weersvoorspelling

Vrijdag 7 juni - FP1 & FP2
Voorwaarden: Overwegend bewolkt met buien
Max. Temperatuur: 23 ° C
Kans op regen: 60%

Zaterdag 8 juni - FP3 & kwalificatie
Voorwaarden: Overwegend bewolkt met buien
Max. Temperatuur: 18 ° C
Kans op regen: 80%

Zondag 9 juni - Race
Voorwaarden: Overwegend bewolkt met buien
Max. Temperatuur: 19 ° C
Kans op regen: 61%

Wie staat er op het Canadese Grand Prix-podium in 2024?

Fernando Alonso, Aston Martin F1 Team, 2e positie, Adrian Newey, Chief Technology Officer, Red Bull Racen, Max Verstappen, Red Bull Racing, 1e positie, en Sir Lewis Hamilton, Mercedes-AMG, 3e positie, op het podium tijdens de Canadese GP van 2023

Na 70 ronden en 305.27 km op zondag zouden we een verrassende winnaar kunnen hebben, aangezien het weer een moeilijke race zou kunnen opleveren voor de coureurs en strategische teams. We zouden zelfs een gemengd grid kunnen hebben, omdat de dreiging van regen het hele weekend aanwezig zal zijn.

De 60e Formule 1 van Max Verstappen staat dit weekend uiteraard op het programma. Zelfs met de vermeende strijd om Red Bull en zijn auto blijft het Oostenrijkse team favoriet voor de komende Grand Prix. Toch zou de concurrentie van andere teams het zondag interessant kunnen maken.

Red Bull, Ferrari en McLaren zouden zondag een geweldig gevecht kunnen tegemoet gaan, terwijl Mercedes en Aston Martin ver achterop zouden kunnen raken. Mercedes zag er iets beter uit tijdens de training en de kwalificatie in Monaco, maar het team blijft op veel vlakken inconsistent, niet alleen met de prestaties van de W15.

De podiumvoorspelling voor de Canadese Grand Prix van 2024 is 1. Max Verstappen, 2. Lando Norris, 3. Charles Leclerc.

Deel dit op sociale media:

✅ Bekijk meer berichten met gerelateerde onderwerpen:

  • 2024 F1-seizoen
  • Canadese GP
  • F1 podium
  • F1 voorspelling
  • F1 voorbeeld
  • F1 weervoorspelling
  • Formule 1-banden

Wat is jouw mening over F1-fans?

Alle informatie die u wilt zien voordat de Canadese F2024 GP 1 begint (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Madonna Wisozk

Last Updated:

Views: 6052

Rating: 4.8 / 5 (68 voted)

Reviews: 83% of readers found this page helpful

Author information

Name: Madonna Wisozk

Birthday: 2001-02-23

Address: 656 Gerhold Summit, Sidneyberg, FL 78179-2512

Phone: +6742282696652

Job: Customer Banking Liaison

Hobby: Flower arranging, Yo-yoing, Tai chi, Rowing, Macrame, Urban exploration, Knife making

Introduction: My name is Madonna Wisozk, I am a attractive, healthy, thoughtful, faithful, open, vivacious, zany person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.