Eigen risico dragen WW | UWV | Werkgevers (2024)

Lees voor

Werkgevers in de sector Overheid en Onderwijs zijn verplicht eigenrisicodrager voor de Werkloosheidswet (WW). Andere werkgevers kunnen geen eigenrisicodrager worden voor de WW.

Als eigenrisicodrager voor de WW betaalt u de kosten van de WW-uitkering, als uw werknemers werkloos worden. UWV betaalt de uitkering aan uw werknemer. Wij brengen deze kosten bij u in rekening.

U betaalt geen WW-premie. Op het moment dat uw werknemer een WW-uitkering krijgt, brengen wij deze bij u in rekening, verhoogd met de werkgeverspremie. U ontvangt hiervan maandelijks een factuur.

Adviseren van ex-werkgever over re-integratie

Melden verwijtbaar gedrag tijdens re-integratietraject

Gegevens via UWV werkgeversportaal

Lees voor

Inloggen op het werkgeversportaal met eHerkenning

Op het werkgeversportaal regelt u alles rondom werknemersverzekeringen. Om in te loggen op het werkgeversportaal heeft u eHerkenning nodig.

Gegevensset

De set van gegevens in het werkgeversportaal hebben wij aangepast aan de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Voor het beheer van deze gegevens bent u zelf verantwoordelijk.

Hieronder kunt u zien welke gegevens nog via het werkgeversportaal worden geleverd:

Bekijken overzicht financiële gegevens via het werkgeversportaal

Meer informatie hierover leest u in de instructie Hoe gebruik ik het maandelijkse declaratiebestand via het UWV werkgeversportaal?.

Bekijken overzicht re-integratiegegevens via het werkgeversportaal

Meer informatie hierover leest u in de Instructie gebruik re-integratiegegevens via het werkgeversportaal.

Kan ik technische specificaties ontvangen van de gegevens die via het werkgeversportaal worden geleverd?

Gebruikt uw organisatie een importsysteem? Dan heeft u de technische specificaties nodig van de gegevens die via het werkgeversportaal worden geleverd. U kunt deze technische specificaties ontvangen door een e-mail te sturen naar de Servicedesk Eigenrisicodrager WW via erdww@uwv.nl.

Welke gegevens krijgt u via het werkgeversportaal? En welke niet meer?

Lees voor

In het werkgeversportaal worden alleen gegevens getoond over WW-uitkeringen waarvoor de regels van na 1 juli 2015 gelden, toen de Wet werk en zekerheid (Wwz) werd ingevoerd (‘nieuw WW-recht’).

Financiële gegevens (FI)

  • U krijgt geen cumulatieven en prognoses meer in het werkgeversportaal. U kunt deze gegevens zelf berekenen. Met het Excel-programma Berekening uitkeringskosten (xlsx, 14 kB) ziet u hoe u een prognose maakt.
  • U kunt gegevens niet meer zelf aanvullen. U bent dus zelf verantwoordelijk voor het administreren en beheren van de gegevens.

Re-integratiegegevens (RI)

  • U krijgt via het werkgeversportaal alleen actuele gegevens over uitkeringen en eventuele mutaties. Deze gegevens worden wekelijks ververst.
  • Het werkgeversportaal heeft dus geen archieffunctie: historische gegevens worden niet bijgehouden. U bent zelf verantwoordelijk voor het beheer van die gegevens.
  • Alle gegevens in het werkgeversportaal zijn aangepast aan de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG).
  • UWV levert de volgende gegevens: het bedrag maandinkomsten (inkomsten uit werk) en het bedrag aftrek i.v.m. arbeid (overige inkomsten zoals een pensioen of lijfrente). UWV krijgt deze gegevens elke maand via de Inkomstenopgave van de ex-werknemer. Hoeveel WW-uitkering wij betalen, hangt af van de inkomsten die de ex-werknemer opgeeft. Het besluit om deze gegevens te leveren is afgestemd met een groep van werkgevers in de sector Overheid en Onderwijs. Deze gegevens worden gelijktijdig met de re-integratiegegevens (RI) getoond.
Heeft deze informatie u geholpen?

Deze informatie heeft mij niet geholpen, want het is:*

(nog 250 tekens over)

Niet alle velden zijn ingevuld.

Bedankt voor uw reactie.

Voor welke werknemers betaal ik de WW-uitkering?

Lees voor

Ontslaat u een werknemer? Dan draagt u de kosten voor zijn WW-uitkering als:

  • de werknemer recht heeft op een WW-uitkering, én
  • u voor deze werknemer de laatste werkgever bent vóór hij werkloos wordt.

U betaalt niet de kosten van de WW-uitkering als uw ex-werknemer bij u werkte met een werkervaringsovereenkomst, of als hij een WSW-indicatie had.

Bent u eigenrisicodrager voor de WW en stopt de WW-uitkering? Bijvoorbeeld omdat uw ex-werknemer weer (ergens anders) gaat werken, of omdat hij ziek is, of teveel vakantie heeft opgenomen? Op dat moment hoeft u de WW-uitkering niet meer te betalen.

Maar het kan zijn dat de oorspronkelijke WW-uitkering van uw ex-werknemer weer herleeft. Wij berekenen de kosten dan vanaf dat moment weer aan u door.

Betalingskenmerk en rekeningnummer

Lees voor

Vermeld het nieuwe betalingskenmerk

Op de maandfactuur staat het betalingskenmerk. Het is heel belangrijk dat u het betalingskenmerk precies overneemt bij ‘omschrijving’ in uw betaling. Betalingen zonder juiste vermelding van het kenmerk kunnen wij niet verwerken. Het betalingskenmerk ziet er straks bijvoorbeeld zo uit: ERDWW000123-12345678L01.

Gebruik het nieuwe rekeningnummer

Gebruik het nieuwe rekeningnummer: NL30 INGB 0702 7128 76 op naam van UWV VFV Verhaalsdebiteuren. Heeft u bij uw betaling een BIC nodig? De BIC is: INGBNL2A. Gebruik dit nieuwe rekeningnummer niet eerder dan dat het op de factuur staat aangegeven.

Betalingen 2024

Lees voor

Wanneer ontvangt u de factuur?

In 2024 ontvangt u de factuur op:

13 januari
17 februari
16 maart
13 april
18 mei
15 juni
13 juli
17 augustus
14 september
19 oktober
16 november
14 december

Heeft deze informatie u geholpen?

Deze informatie heeft mij niet geholpen, want het is:*

(nog 250 tekens over)

Niet alle velden zijn ingevuld.

Bedankt voor uw reactie.

Geen kopie van de toekenningsbeslissing ontvangen of niet eens met de beslissing

Lees voor

Heeft u de toekenningsbeslissing niet meer, of niet ontvangen? Neem hierover contact op met UWV Telefoon Werkgevers. U vindt het telefoonnummer op Klantenservice Werkgevers. UWV Telefoon Werkgevers is bereikbaar op werkdagen van 8.00 tot 17.00 uur. U kunt uw vraag ook stellen via het werkgeversportaal.

Bent u het niet eens met de toekenningsbeslissing?

Als eigenrisicodrager kunt u bezwaar maken tegen een beslissing van UWV. De gegevens die wij nodig hebben staan in de brief die u van ons heeft gekregen.

U kunt ook eerst contact opnemen met UWV Telefoon Werkgevers. U vindt het telefoonnummer op Klantenservice Werkgevers. UWV Telefoon Werkgevers is bereikbaar op werkdagen van 8.00 tot 17.00 uur. Mogelijk kunnen we het probleem samen oplossen, zodat u geen bezwaarprocedure hoeft te starten.

Heeft deze informatie u geholpen?

Deze informatie heeft mij niet geholpen, want het is:*

(nog 250 tekens over)

Niet alle velden zijn ingevuld.

Bedankt voor uw reactie.

Re-integratie en vrijstelling door inzet re-integratiemiddelen

Lees voor

Werkgevers in de sector Overheid en Onderwijs zijn zelf verantwoordelijk voor de re-integratie van werkloze ex-werknemers. UWV ondersteunt u hier dus niet bij. U bepaalt zelf of u het nodig vindt om een re-integratiemiddel, zoals een opleiding of coachingstraject in te zetten.

Soms is het door de inzet van een re-integratiemiddel nodig dat uw ex-werknemer (gedeeltelijke) vrijstelling krijgt van een of meer WW-verplichtingen. De beslissing over de vrijstelling ligt bij UWV. Maar wij zullen over het algemeen uw advies volgen.

Adviseren van ex-werkgever over re-integratie

Ontvangt uw ex-werknemer naast een WW-uitkering ook een arbeidsongeschiktheidsuitkering? Dan ondersteunt UWV uw ex-werknemer wel bij de re-integratie.

Uw ex-werknemer werkt niet mee aan zijn re-integratie

De ex-werknemer voor wie u de re-integratietaak heeft, is op grond van de WW verplicht aan zijn re-integratie mee te werken. Als u vindt dat de ex-werknemer dit onvoldoende doet, kunt u ons dat laten weten met het formulier 'Melding verwijtbaar gedrag tijdens re-integratietraject'.

Melden verwijtbaar gedrag tijdens re-integratietraject

UWV adviseert over re-integratie

Bent u eigenrisicodrager voor de WW en heeft u vragen over re-integratie? Stuur ons dan een bericht via het werkgeversportaal. Wilt of kunt u niet gebruikmaken van het werkgeversportaal? Stuur dan een e-mail naarerdww@uwv.nl. Deel nog geen persoonlijke gegevens met ons. Wij mailen u terug met een bericht dat beveiligd is met Zivver. Als u hierop reageert, dan is uw antwoord ook beveiligd.

Heeft deze informatie u geholpen?

Deze informatie heeft mij niet geholpen, want het is:*

(nog 250 tekens over)

Niet alle velden zijn ingevuld.

Bedankt voor uw reactie.

Mijn ex-werknemer gaat weer (deels) aan het werk (wekeneis)

Lees voor

Gaat uw ex-werknemer weer werken bij een andere werkgever, nadat de WW-uitkering die bij u in rekening wordt gebracht enige tijd heeft gelopen?. En wordt hij vervolgens opnieuw ontslagen, terwijl hij nog maar kort werkte bij zijn nieuwe werkgever? Dan bent u in een aantal situaties nog steeds eigenrisicodrager voor deze werknemer. Dat ligt er vooral aan of uw ex-werknemer bij de nieuwe werkgever aan de wekeneis heeft voldaan.

De volgende situaties zijn dan mogelijk:

Mijn ex-werknemer werkte bij de nieuwe werkgever volledig in loondienst

Lees voor

Hij voldoet aan de wekeneis

Er is sprake van een nieuw recht op uitkering. De nieuwe ex-werkgever betaalt dit deel (dit geldt alleen als deze werkgever onder de sector Overheid en Onderwijs valt en daarmee dus eigenrisicodrager is voor de WW). U bent géén eigenrisicodrager meer voor de WW-uitkering van deze ex-werknemer.

Hij voldoet niet aan de wekeneis

Zijn ‘oude’ recht herleeft. U bent nog steeds eigenrisicodrager voor de WW-uitkering van deze ex-werknemer.

Mijn ex-werknemer werkte bij de nieuwe werkgever gedeeltelijk in loondienst

Lees voor

Hij voldoet aan de wekeneis

Er is sprake van een nieuw recht op uitkering. De nieuwe ex-werkgever betaalt dit deel (dit geldt alleen als deze werkgever onder de sector Overheid en Onderwijs valt en daarmee dus eigenrisicodrager is voor de WW), en u bent nog eigenrisicodrager voor het resterende deel van de oorspronkelijke WW-uitkering van deze ex-werknemer.

Hij voldoet niet aan de wekeneis

Er is geen sprake van een nieuw recht op uitkering. Het beëindigde deel van de WW-uitkering zal na afloop van de tijdelijke werkzaamheden van de ex-werknemer herleven. U blijft dus eigenrisicodrager voor zijn volledige WW-uitkering.

Heeft deze informatie u geholpen?

Deze informatie heeft mij niet geholpen, want het is:*

(nog 250 tekens over)

Niet alle velden zijn ingevuld.

Bedankt voor uw reactie.

Inzien WW-gegevens

Lees voor

Als eigenrisicodrager voor de WW kunt u gegevens van de WW-uitkeringen van uw ex-werknemers inzien via het werkgeversportaal. Om op het werkgeversportaal in te loggen heeft u eHerkenningnodig.

Heeft deze informatie u geholpen?

Deze informatie heeft mij niet geholpen, want het is:*

(nog 250 tekens over)

Niet alle velden zijn ingevuld.

Bedankt voor uw reactie.

Geen declaratie ontvangen of niet eens met de declaratie

Lees voor

U ontvangt de declaratie ‘Verhaal uitkeringskosten WW’ altijd rond de achttiende van de maand. Heeft u geen declaratie ontvangen? Stuur ons dan een bericht via het werkgeversportaal. Vermeld uw debiteurennummer en geef aan van welke maand u de declaratie wilt ontvangen.

U kunt ook bellen met UWV Telefoon Werkgevers. U vindt het telefoonnummer op Klantenservice Werkgevers. UWV Telefoon Werkgevers is bereikbaar op werkdagen van 8.00 tot 17.00 uur.

Ik heb een vraag over een declaratie

Heeft u een vraag over een declaratie van een WW-uitkering? Stuur ons dan een bericht via het werkgeversportaal. U kunt ook een brief sturen naar:

UWV
Servicedesk Eigenrisicodrager WW
Postbus 11154
9700 CJ Groningen

Bent u het niet eens met de declaratie?

Als eigenrisicodrager kunt u bezwaar maken tegen een beslissing van UWV. De gegevens die wij nodig hebben staan in de brief die u bij de declaratie heeft ontvangen. U kunt ook eerst contact met ons opnemen via het werkgeversportaal. Mogelijk kunnen we het probleem samen oplossen, zodat u geen bezwaarprocedure hoeft te starten.

Geen toegang tot het werkgeversportaal van UWV?

Wilt of kunt u niet gebruikmaken van het werkgeversportaal? Stuur dan een e-mail naar erdww@uwv.nl. Zet nog geen persoonlijke informatie in uw bericht, maar mail ons met het verzoek om contact met u op te nemen. Wij mailen u dan terug met een bericht dat beveiligd is met Zivver. Als u hierop reageert, dan is uw antwoord ook beveiligd. Lees meer over Beveiligd mailen met UWV via Zivver. Lees meer over Beveiligd mailen met UWV via Zivver.

Heeft deze informatie u geholpen?

Deze informatie heeft mij niet geholpen, want het is:*

(nog 250 tekens over)

Niet alle velden zijn ingevuld.

Bedankt voor uw reactie.

Eigen risico dragen WW | UWV | Werkgevers (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Kareem Mueller DO

Last Updated:

Views: 6208

Rating: 4.6 / 5 (66 voted)

Reviews: 81% of readers found this page helpful

Author information

Name: Kareem Mueller DO

Birthday: 1997-01-04

Address: Apt. 156 12935 Runolfsdottir Mission, Greenfort, MN 74384-6749

Phone: +16704982844747

Job: Corporate Administration Planner

Hobby: Mountain biking, Jewelry making, Stone skipping, Lacemaking, Knife making, Scrapbooking, Letterboxing

Introduction: My name is Kareem Mueller DO, I am a vivacious, super, thoughtful, excited, handsome, beautiful, combative person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.