Lords of Dogtown (Film, 2005) - MovieMeter.nl (2024)

Stacy Peralta is één van de skateboarders van het eerste uur. Vóór hem stonden er ook mensen op plankjes met wieltjes, maar toen hij en zijn vrienden zich er in de seventies mee gingen bemoeien, veranderde de sport voor altijd. Peralta had er in 2001 al een documentaire over gemaakt, te weten "Dogtown and Z-Boys", en hij schreef ook het scenario voor deze veel gladdere Hollywood-versie, waarin heel veel Hollywoodsterren te zien zijn, waaronder de veel te vroeg overleden Heath Ledger.

In de jaren '70 ontwikkelt een groepje Amerikaanse surfers uit de taaie buurt Dogtown in Santa Monica, een revolutionaire nieuwe skate-stijl. De "Z-Boyz" passen de bloedstollende bewegingen van het surfen toe tijdens het skateboarden en worden instant sensaties en lokale legendes. Zij perfectioneren hun techniek in lege zwembaden, om zodoende uit te groeien tot de grondleggers van "extreme sports" en een jeugdcultuur die zich wereldwijd zou- verspreiden. Maar al deze bekendheid legt een zware druk op de vriendschappen, de hobby verandert in big business en de roem eist zijn tol.

Regisseuse Hardwicke weet een mooi tijdsbeeld te schetsen van het skateboarden in de jaren 70, namelijk dat van lange haren, donkerblauwe "Vans" schoenen en gruizige rock. Het drama had wat strakker neergezet mogen worden, maar ja, het is een waar gebeurd verhaal, en daar kun je niet al te veel mee klooien. De acteurs doen mooie stunts, maar het oude filmmateriaal in de documentaire "Dogtown and Z-Boys" is leuker om naar te kijken.

Verantwoordelijk voor de skateboard revolutie was een groepje kids uit zuidelijk Californië, dat samen het Zephyr Team vormde onder leiding van surfboardshop-eigenaar Skip (gespeeld door een uitstekende Heath Ledger, die bijna onherkenbaar is met zwarte zonnebril en neptanden). Eigenlijk was surfen de grote passie van deze jongeren, maar de zee bij Santa Monica en Venice Beach leverde niet de hele dag hoge golven. Zodoende werd er geskateboard op de tijdstippen dat er niet gesurft kon worden. Tijdens een periode van droogte komen tuinzwembaden in de regio leeg te staan. De "Z-Boys" sluipen van tuin tot tuin om in de leegstaande kuipen met nieuwe moves te experimenteren, waarbij de zwembaden dienst deden als eerste halfpipes.

Een aantal leden van het Zephyr Team brak door met deze nieuwe stijl van skateboarden en kreeg lucratieve sponsordeals aangeboden. Een van deze Z-boys was dus Stacy Peralta, die in deze film gespeeld werd door John Robinson (bekend van o.a. de Drama / Misdaad film "Elephant (2003)") en die één van de hoofdrolspelers is. In deze film volgen we vooral hem en nog twee andere leden uit het Zephyr Team, namelijk Tony Alva (gespeeld door Victor Rasuk) en Jay Adams (Emile Hirsch) en dat vanaf de tijd dat skateboarden nog een hobby was, tot aan de wederopstanding van de sport in Amerika en het onontkoombare uiteenvallen van het Zephyr Team vanwege botsende ego’s.

in "Lords of Dogtown" draait het met name om de onderlinge verstandhoudingen tussen deze drie hoofdpersonen, vriendinnetjes, de smaak van het succes en het uiteenvallen van het Zephyr Team. Een "coming-of-age" Drama film dus, over een lange en glorieuze zomer, die eindigt in volwassenheid. En voor sommigen met een kater.

Niet alles in deze film is waargebeurd, want men heeft ook fictieve personages aan het verhaal toegevoegd voor meer drama. Zo zat er in het echte Zephyr Team nooit een jongetje met een hersentumor genaamd Sid, die in deze film gespeeld werd door Michael Angarano. In de documentaire "Dogtown and Z-Boys" wordt door de skaters wel gesproken over een doodziek jongetje, alleen was dit niet de beste vriend van Jay Adams, zoals in de film. Het gegeven uit de documentaire dat de vader van dit jongetje het zwembad in hun achtertuin leeg liet staan zodat de jongens erin konden oefenen, wordt door regisseuse Catherine Hardwicke wel handig gebruikt voor het slot van "Lords of Dogtown". Stacy, Tony en Jay skaten dan in het zwembad en brengen Sid mee in het plezier in zijn rolstoel, verwijzend naar alle goede tijden die ze hadden voordat ze een skateteam werden.

Na het einde krijg je nog te weten dat Tony Alva een zeer succesvolle skater en de eerste wereldkampioen van skaten werd (waarbij hij zegt dat hij nog steeds in achtertuin zwembaden sluipt). Stacy Peralta begon "Powell Peralta", een modern populair skatebedrijf dat een 14-jarige Tony Hawk als onderdeel van zijn team had. Jay Adams behaalde ook het enige soort succes bij skaten en surfen waar hij echt om gaf, en hij werd bekend als de "vonk die de vlam begon" en Sid stierf later aan hersenkanker.

Hoewel ik geen fan ben van skateboarden en ik dit vroeger ook nooit gedaan heb, vond ik deze film (ik zag hem toevallig voorbijkomen op "Film 1") wel interessant en dat met name door de indrukwekkende cast. Want buiten Heath Ledger en Emile Hirsch, zie verder nog de Hollywoodsterren Rebecca De Mornay (als de moeder van Jay), Jeremy Renner (als manager van Jay Adams) en Sofia Vergara. Ook hebben de echte Stacy Peralta, Tony Alva en Jay Adams rolletjes in deze film. Zo zien we Stacy Peralta als tv-regisseur, Tony Alva als Oregon-man op een feestje en Jay Adams als gast van het huisfeest.

Al met al is "Lords of Dogtown (2005)" een aardige skatefilm om eens gezien te hebben.

Lords of Dogtown (Film, 2005) - MovieMeter.nl (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Maia Crooks Jr

Last Updated:

Views: 5510

Rating: 4.2 / 5 (63 voted)

Reviews: 86% of readers found this page helpful

Author information

Name: Maia Crooks Jr

Birthday: 1997-09-21

Address: 93119 Joseph Street, Peggyfurt, NC 11582

Phone: +2983088926881

Job: Principal Design Liaison

Hobby: Web surfing, Skiing, role-playing games, Sketching, Polo, Sewing, Genealogy

Introduction: My name is Maia Crooks Jr, I am a homely, joyous, shiny, successful, hilarious, thoughtful, joyous person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.